Så här i julhälsningstider kan det vara lämpligt att göra ett nedslag i arkiven efter gamla jul- och nyårskort. Många färgglada julkort från förr med tomtar, granar och Jesusbarn finns ofta sparade bland arkivkorrespondensen.

En person som verkar ha samlat på äldre vykort var konstnären och författaren Gunnar Erkner (1929-2013) ur vars personarkiv vi plockat fram några exempel. Här finns bl.a. sparat till eftervärlden ett julkort som sändes för ungefär 100 år sedan. Det är en julhälsning från Beda till väninnan Elin Vedin i Docksta .

 

Beda skickar sin ”Hjärtliga julhälsning” samt ”en önskan om julklappar i mengd”, eller står det inte rent av ”julkappor i mengd”? Är det en felskrivning eller kan det möjligen ha varit så att en ny kappa stod överst på Elins önskelista denna jul?

I Gunnar Erkners vykortssamling finns också ett litet nyårskort, även det poststämplat i Docksta, där Hulda tillönskar sin morfar ”ett gått nytt år”. Motivet är en liten nyårsgosse med penningsäckar, champagne, lyckobringande fyrklöver och hästsko. Kan man uttrycka sin önskan om ett lyckosamt nytt år tydligare?

Gunnar Erkner var född i Husum utanför Örnsköldsvik 1929. Han gick på Konstfackskolan i Stockholm under 1950-talet och kom att bli känd som tecknare och illustratör. Efter 25 år i Stockholm
flyttade han till Skagshamn, ett f.d. fiskeläge nära Örnsköldsvik. I Skagshamn hade han sedan sin bostad och ateljé i ca 30 år.
Gunnar Erkner kom själv att teckna och designa en del julkort som sedan blev tryckta. Bland annat finns i hans arkiv detta egenhändigt tecknade julkort från 1955.

Ytterligare ett exempel på Erkners egen julkonst är hans julsaga om de ”10 små julegubbarna” från 1963. Ett litet 16-sidigt häfte med den tecknade berättelsen om tio små julegubbar som springer ”med uppsluppna rop in till Tomtebo stop”. På vägen försvinner tomtarna en efter en tills det bara finns en endaste tomte kvar. Den tecknade och rimmade berättelsen är gjord av Gunnar Erkner (som vid den tiden hette Gunnar Ericsson).

Julsagan är tryckt i digelhandpress i en upplaga av 200 exemplar och troligtvis svår att få tag på idag. Är du nyfiken på Erkners julsaga eller annat som Gunnar Ericsson-Erkner producerat under sex decennier som konstnär och författare, så är du välkommen att studera hans efterlämnade handlingar (9 hyllmeter) här på Umeå universitetsbibliotek.

Med dessa julhälsningar från förra århundradet önskar bloggen Tryckt & Otryckt:
en God Jul & ett Gott Nytt År!