Fredag 9 februari har den dokumentära långfilmen ”Livets pris” premiär på biografen Zita i Stockholm. Dagen efter visas den på Folkets Bio i Umeå. Filmen – som är gjord av Åsa Faringer – handlar om Sara Lidmans tid i Sydafrika i början av 1960-talet. En afrikaresa som Sara tänkt sig som en studie- och författarresa men som i stället slutade med utvisning från Sydafrika på grund av brott mot landets sedlighetslagar.

Som grund för filmen har Åsa Faringer haft materialet i Sara Lidmans arkiv – främst Saras dagböcker och brev. Med hjälp av dagböckerna har afrikaresan kunnat återberättas med Saras egna ord. De handskrivna dagböckerna berättar dag för dag om resans upplevelser, om apartheidsystemet hon möter i Sydafrika, om lokalbefolkningen, om nya vänner och om kärleken – kärleken till Peter, den mörkhyade ANC-anhängaren. En kärlekshistoria som resulterar i att paret blir gripna av sydafrikansk polis och åtalade.

Sara Lidmans afrikadagböcker från 1960-1961.

I Saras arkiv finns även samlat tidningsklipp från den aktuella tiden som ger en bild av den uppmärksamhet som kärlekshistorien väckte i Sverige. Saras Lidman blev snabbt förstasidesnyhet i de svenska kvälls- och veckotidningarna under våren 1961.

De starka upplevelserna i Sydafrika 1960-1961 behövde Sara Lidman skriva av sig och redan hösten 1961 kunde romanen ”Jag och min son” ges ut. Handlingen är förlagd till Sydafrika och var den första av Saras romaner som inte utspelade sig i norrländsk miljö. Boken sålde stort, mycket säkert på grund av den uppmärksamhet som Sara Lidman fått i pressen under våren.

Nu nästan 60 år senare är det dags att återberätta afrikahistorien, denna gång med Saras egna ord. Har du inte möjlighet att se filmen ”Livets pris” på bio så kommer en SVT-version av filmen i mars. Håll utkik i TV-tablåerna!