Hur en julafton firades för 62 år sedan – innan TV och Kalle Ankas jul – får man en inblick i om man studerar chefredaktören Matts Balgårds arkiv. Den konstnärlige tidningsredaktören Matts Balgård i Umeå roade sig under några år på 1950-talet med att teckna små personliga julaftonsprogram. En slags illustrerad tidsplan för hur familjejulen skulle firas.

Matts Balgård (1908-1992) var 1955 bosatt i Umeå och politisk och kulturell redaktör på Västerbottens-Kuriren (Han kom senare att bli tidningens chefredaktör). Familjen Balgård bestod 1955 förutom av pappa Matts även av hustrun Märta och fyra barn i åldern 9 till 17 år.

Ser man med dagens ögon på julaftonsprogrammet så känns det kanske främmande med Grodan Boll, mjölkhämtare, skivor ur grammofonarkivet och fäder som går till jobbet på julafton. En hel del har förändrats sedan 1950-talet men synar man teckningen närmare så är nog ett och annat sig ganska likt ändå. Julaftonen – då som nu – en dag fylld av förväntan och traditioner.

God Jul & Gott Nytt År
önskar vi på bloggen Tryckt & otryckt