”Inte bara ost…” hette ett seminarium som gick av stapeln i ABF-huset i Stockholm 12 oktober 2002. Arrangör var ABF Stockholm och ABF Västerbotten. Här satsade man stort på att marknadsföra länet Västerbotten och västerbottnisk kultur. Statsråd, landshövding, universitetskansler och lärda professorer fanns på plats, liksom tre av länets största författare: Sara Lidman, Torgny Lindgren och P O Enquist.

De tre författarna hade erbjudits tala om något som låg dem varmt om hjärtat. Sara skulle på seminariet tala om ”maten i Västerbotten”, Torgny föreläste om ”predikanterna” och P O tog chansen att lyfta fram ”idrotten i länet”. Den publik som fanns på plats hade säkert en fin stund med tre så skickliga författare/föreläsare. Efteråt lyckades man samla ”de tre stora” på bild. Fotografen Ulla Montan – känd för sina författarporträtt – fick de tre att posera tillsammans, med Sara Lidman kikande fram mellan ”sina pojkar”. En fin och ganska unik bild av de tre.

Foto: Ulla Montan

I dag finns ingen av de tre författarna i livet men alla tre har lämnat ett personarkiv efter sig. Tre arkiv som idag återfinns på Umeå universitetsbibliotek. Sara Lidman och Torgny Lindgren skänkte själva sina arkiv till universitetsbiblioteket när de ännu var i livet. Nu i höst fick deras arkiv sällskap av P O Enquists efterlämnade handlingar som familjen valt att skänka hit.

Närmare 40 hyllmeter arkivhandlingar efter de tre finns nu samlat här i Umeå. Sara Lidman hade som en ekorre sparat sina manus, brev och dagböcker i huset hemma i Missenträsk. Allt hade hon samlat i det hon kallade ”skrubben” på övervåningen i Lidmangården. Hon hade hotat med att bränna allt men efter övertalning kom de i stället att hamna på arkiv. 25 hyllmeter blev det när allting ordnats och satts upp på hyllor i arkivet.

Skrubben i Missenträsk efter tömning av Saras material.
Foto: Göran Larsson 2014

Torgny Lindgren hade i sitt hem –prästgården i Tjärstad – ett stort barockskåp fyllt med sparade handlingar. Skåpet gick under namnet ”familjegraven” och där stoppade han in ett och annat som han tyckte skulle sparas för eftervärlden. Det som fanns i ”familjegraven” kom senare att överföras till Umeå och fyller nu ca 3 hyllmeter i arkivet. Här återfinns bl.a. Torgnys manuskript och hans brev från författarkollegor, akademiledamöter och läsare.

”Familjegraven”. Foto: Stina Lindgren

Var P O Enquist förvarade sitt arkivmaterial är inte riktigt utrett än. Troligen i hans ”skrivarlya” på Söder och/eller hemma i huset i Vaxholm. 10 hyllmeter av hans efterlämnade handlingar levererades hit tidigare i höst. På hyllorna i arkivet står nu många av hans manuskript, massor av tidningsklipp samt en hel del brev och böcker. Ordningsarbetet av P O:s arkiv är inte påbörjat än men skall förhoppningsvis vara klart innan sommaren 2023.

Hade ”de tre stora” någon närmare kontakt med varandra kan man undra? Söker man i Saras och Torgnys arkiv kan man hitta några brev dem emellan. Brev där Sara på sitt engagerade sätt skriver till Torgny : ”Torgny du är fruktansvärd!” eller ”lovad vare Torgny”. Torgny svarar: ”Du skriver sådana makalösa brev! Det gör icke jag.” Även en brevkopia till P O Enquist finns i Saras arkiv där hon skriver med beundran till P O ”Gud vad du kan!” efter att ha läst hans bok Livläkarens besök.

En anteckning i Saras dagbok 2002 avslöjar att allt inte bara var idel vänskap. Sara noterar i dagboken att hon blivit uppringd av en irriterad Torgny som skäller ut Sara efter att hon ”tjuvläst” hans manuskript till en ännu inte utgiven roman (Pölsan). Det hela redde så småningom ut sig och vänskapen bestod. ”Ingenting får komma emellan oss” skriver Torgny senare när ilskan lagt sig.

Ur P O Enquists arkiv. Foto: Mattias Pettersson

Nu återstår som sagt att ordna upp P O:s arkiv. Kanske finns där sparat något spännande brev från a’Sara eller n’Torgny. Om ett halvår vet vi förhoppningsvis svaret.