Mitt starkaste biominne är Star Wars på Spegeln i Uppsala 1977. Jag var 14 år gammal och gick tillsammans med min mamma trots att filmen var från 11 år (hon gillade nämligen filmer om rymden). Tyvärr har jag inte biobiljetten kvar, de brukade man nämligen vika ihop i tre delar och använda som visselpipa. Det var alltid ett himla liv i biosalongen innan reklamen började.

Den som däremot sparade en stor mängd biobiljetter, ca 3000 stycken, var journalisten Rolf Nilsén. Rolf började skriva filmrecensioner redan som 14-åring och blev 1980 fast anställd på Norrbottens-Kuriren. Här kom han att skriva tusentals artiklar och recensioner om film, musik och litteratur.

På de flesta biljetter, som han bland annat sparade i en cigarrlåda, skrev han datum, betyg och namn på skådespelare. Biljetterna daterar sig från slutet av 60-talet fram till mitten 80-talet och är präntade med namn som Forellen, Vågen och Spegeln. Biobiljetten är idag digital. Lite synd kan jag tycka, eftersom det är svårt att vika den i tre delar. Tur att en fortfarande kan äta popcorn i salongen.

Arkivet efter Rolf Nilsén är fritt tillgängligt för forskning och finns på Umeå universitetsbibliotek.