På baksidan till detta foto står noterat: Pappa i ateljén Odengatan 10 3 tr Stockholm. Den 6 Mars 1937 (allra sista fotot av Helmer Osslund).

Den som fotograferat ”pappa i ateljén” var sonen Erik Osslund. Om det verkligen är det allra sista fotot av konstnären Helmer Osslund är osäkert. Osslund dog drygt ett år efter att fotografiet togs (den 11 juli 1938). Han var då 72 år och svårt märkt av Parkinsons sjukdom. Han hade under hela sitt konstnärsliv haft det tungt ekonomiskt och arbetat hårt för att få sin konst såld och accepterad. Ironiskt nog kom det stora genombrottet under hans sista levnadsår. I mars 1938 hölls en stor uppmärksammad Osslundutställning på Konstakademien. Konstnären själv var då på grund av sin sjukdom oförmögen att måla längre.

Fotot av den gamle Osslund återfinns i Helmer Osslunds arkiv på Umeå universitetsbibliotek. Stora delar av de fotografier som ingår i Osslundarkivet (252 st) har nu blivit digitaliserade och finns tillgängliga i universitetsbibliotekets sökverktyg Digitala samlingar. Här återfinns fotografier av Osslund i olika miljöer, foton av hans familj och släktingar, äldre svartvita foton av hans konst, naturbilder m.m.

Söker man i arkivet efter det tidigaste fotot av Helmer Osslund så hittar man detta:

Fotot är taget av fotografen F.M. Stridberg i Umeå på 1870-talet. Den unge Helmer hette då Åslund i efternamn och bodde med föräldrar och syskon i Umeå. Efter att Helmer tagit studenten i Umeå våren 1886 begav han sig på hösten samma år till USA för att börja som ritare på en separatorfabrik. Detta får ses som det första lilla steget mot en konstnärskarriär.
Helmer Åslund ändrar i USA på 1880-talet sitt efternamn till Oslund, för att på 1890-talet i Paris lägga till ytterligare ett s – Osslund. Att det där med efternamnet i slutet på 1890-talet inte var helt satt visar en teckning i hans arkiv daterad 1899. Helmer hade då återvänt till Sverige efter flera år i Europa och var nu på gång att etablera sig som landskaps- och porträttmålare.


Som man brukar säga ”Kärt barn har många namn”!