Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, det sjätte EU-valet för oss svenskar sedan vi folkomröstade om EU-medlemskap 1994. Tiden går ju som bekant fort och det är lätt att glömma de olika turerna som har varit kring vårt EU-medlemskap de senaste 25 åren. Minns ni folkomröstningarna 1994 (om medlemskap) och 2003 (om EMU) ? Minns ni grupperingarna för och emot, slagorden, kandidaterna och minns ni toalettpapperet..?

Toapapperet med Euro-sedlar kanske inte ingick i Nej-sidans officiella marknadsföring inför EMU-omröstningen 2003, men denna tysktillverkade produkt var nog tilltalande att inhandla för en Euro-skeptiker.

En Euro-toarulle finns idag bevarad på Umeå universitetsbibliotek, placerad i ett av våra personarkiv. Rullen har tillhört politikern och ekonomiprofessorn Sören Wibe (1946-2010) vars arkiv sedan några år tillbaka finns på universitetsbiblioteket. Sören Wibe var under 20 år en av Sveriges främsta EU-motståndare och synnerligen aktiv vid de båda EU-folkomröstningarna. Han var trots sitt EU-motstånd en av de första svenskar som tog plats i EU-parlamentet. Mellan åren 1995-1999 fanns han på plats i Bryssel som EU-parlamentariker för socialdemokraterna. Han kom 2008 att lämna socialdemokraterna för att ansluta sig till det numera avsomnade EU-kritiska partiet Junilistan. Wibe var under några år Junilistans partiledare.

Sören Wibe var känd som en synnerligen debattglad och självständig politiker, men tyvärr hann han aldrig riktigt fullfölja sitt engagemang då han avled i december 2010 endast 64 år gammal.

I Sören Wibes arkiv finns en hel del EU-historia samlat, främst från Nej-sidan. Här finns valbroschyrer, affischer, pins, brev, protokoll, tidningsklipp och annat. Är man intresserad av Wibes ståndpunkter och argumentation så finns många av hans manuskript till tal och debattartiklar bevarade i arkivet.

Man kan inte låta bli att undra var Sören Wibe skulle ha stått idag och vilket parti han skulle ha engagerat sig i? Vad skulle han tycka om dagens EU, om Brexit och om de alltmer högernationalistiska strömningarna? Ett är nog säkert han skulle ha höjt sin röst och sagt sin mening!