Foto: Åsa Bergqvist.

Västerbottens museum anordnade nyligen en intressant och matnyttig fotografiworkshop för arkivarier och andra som jobbar med äldre foton. Kunnig och inspirerande ledare var Lina Ålenius, intendent och fotokonservator vid Malmö museer. Som deltagare fick man under workshopen lära sig identifiera och hantera fotografiskt material från det tidiga 1800-talets daguerreotyper och framåt. Här fick vi lära om tidiga färgfoton vars tekniker hade vackra namn som chrystoleum och autokromer. Andra vackra ord som silverspeglingar och silverfiskar visade sig däremot ha en dålig klang om man jobbar med att förvara fotografier åt eftervärlden. Doften av ättika i arkivet skall framöver signalera att det i arkivet finns acetatfilm som håller på att brytas ner. Vi fick även lära oss om syrafri förvaring, om vikten av bomullshandskar vid hantering av fotografier och om passande klimat för förvaring av fotomaterialet. Även om man inte har tillgång till kylmagasin eller klimatanpassade arkivlokaler så kan man ändå alltid försöka göra det lite, lite bättre för fotografiernas fortlevnad i arkiven.

Anna Åbom f:1846.

Baksidan av glasplåten.

Inspirerad av all ny kunskap botaniserade jag efter workshopen bland universitetsbibliotekets arkivsamlingar och kunde till min glädje hitta både autokromer, ferrotyper och skioptikonbilder bland fotosamlingarna. Bl.a. hittades ett foto som jag identifierade som en ambrotyp (ett glasnegativ som svartlackerats på baksidan för att få den negativa sidan att uppfattas som positiv). Fotot i fråga återfinns i författarinnan Astrid Värings arkiv. Enligt uppgift i arkivet skall fotot föreställa Astrid Värings moster –  Anna Åbom f: 1846 i Umeå. Att döma av åldern på den unga flickan så bör fotot vara taget ca 1860.

Ett annat fynd , även det ur Astrid Värings arkiv, är ett fotografi taget i en s.k. Bosco-automat, en tidig fotoautomat patenterad i Hamburg 1890. Själva fotot är framkallat på en plåtbricka (en ferrotyp). Uppställd framför Bosco-automaten tog man sitt porträtt och efter tre minuters väntan fick man sitt plåtfoto ur automaten. Personerna på fotot är Astrid Värings föräldrar Rosa och Karl-Erik Glas från Umeå. Fotot är troligen tagen på 1890-talet i samband med någon resa.

Efterforskningen bland gamla fotografier i arkivet fortsätter och vem vet bland alla gamla fotosamlingar kanske där även göms någon unik daguerreotyp? Skattjakten fortsätter!