Har du hört talas om Arkivens dag? Den dag på året då arkiven visar upp sig lite extra. Arkivens dag är ett årligt nordiskt arrangemang som alltid går av stapeln andra lördagen i november. I Umeå satsar vi i år lite extra och bjuder inte bara på en dag – utan tre arkivdagar!

Platsen för årets ”Arkivens helg” i Umeå är Utopiagallerian. Under tiden 10-12 november finns Forskningsarkivet, Folkrörelsearkivet och Västerbottens museum på plats i Utopia. Ni kommer att möta engagerade arkivarier och arkivutställningen SKAM! En utställning om skamliga drifter, skamliga yrken, skamliga sjukdomar m.m. Allt som visas i utställningen är hämtat ur Umeås arkiv.

Som en liten försmak bjuder vi på något ur utställningen :

Hal som en ål (Backenmördaren 1927)

Tillhör du den rätta rasen ?

Väl mött på Utopia Arkivhelgen 10-12 november!