I Sara Lidmans arkiv finns några gamla tapetbitar sparade. Tapeten har ursprungligen varit uppsatt på Saras farfars gård i Åliden (förebild till gården Månliden i Sara Lidmans Jernbaneserie). Sara måste ha haft denna tapetbit som inspiration när hon 1981 skrev boken Nabots sten.

I ett avsnitt i romanen överraskar Didrik Mårtensson hustrun Anna-Stava med att ha låtit tapetsera gästgivarsalen i Månliden. Anna-Stava upplever i boken de nya tapeterna på följande sätt:

…Väggarna susade violett. Pelare skymtade kring vilka gröna slingor av rosetter satt ordnade; och blad klippta från träd mer främmande än Basans ekar. Nardus? Myrram? Aloe? Vad kunde de tänkas heta de fjärran växter som givit ett sådant bladverk?
…..
–  Och färgen. Det är som om gift trängdes i den.
–  Men ljung har ju den färgen. Och gran kan väl vara grön så där när han blommar…
–  Aldrig! Såna där färger finnas icke! Dem vara som… sedda inifrån en warg.