Universitetsbiblioteket i Umeå har mycket spännande i sina samlingar. Just nu, december 2020 och ett tag framåt, pågår en utställning där vi vill presentera några av de små böcker – miniatyrer – som finns i de slutna magasinen. Det är främst i Östergrensamlingen som det finns många fina små böcker tryckta under 1600-, 1700- och 1800-talen.

Urvalet består framför allt av filosofiska texter, pjäser, almanackor och religiösa texter, bl.a. psalmboken – en klassiker i fickformat. Dessa kan man se på det övre hyllplanet i montern tillsammans med lite kuriosa, t.ex. ”världens minsta bok” (1950-tal).

Kom ihåg att alla böckerna du ser är mindre än 10 cm, oftast mycket mindre! Det finns en slags konsensus att en miniatyr är högst 7,5 x 7,5 cm men det har också ansetts att det viktiga är radtätheten i trycket och hur små typer man tryckt med (Gösta Engström Om miniatyrböcker, Bokvännens miniatyrserie nr 22).

Utställningen filmades när den var uppställd på prov. Filmen blev kanske lite skakig, men följ gärna med på färden på övre plan här!

På avdelningen Arkiv och specialsamlingar har vi förmånen att arbeta med det äldre materialet men två av oss är, på fritiden, också samlare och tillverkare av miniatyrer: Helena, arkivarie och Åsa, handbokbindare. Det är vi som har satt ihop denna utställning.

På det nedre hyllplanet visar vi en del av vad vi har i de privata samlingarna som kan associeras med böcker. Det är dockskåpsmöblemang med bokhyllor i olika stil med både egentillverkade och köpta små böcker, en DIY-modell ”Sam’s study” med ett helt bibliotek i miniatyr byggd av Helena och diverse miniatyrtidningar och souvenirer från olika håll.

Här finns också exempel på böcker som Åsa bundit till författare som önskat sina böcker i det lilla formatet och några miniatyrböcker gjorda för att ha som smycken.

Åk med i nedre planet av utställningen här!

Tänk också här på storleken (eller rättare litenheten), observera referensen med tiokrona respektive tändsticksask.

Det finns också med ett urval böcker som finns att låna på biblioteket – så snart utställningen är nerplockad – som handlar om detta fascinerande ämne.

Åsa och Helena

Foto och film av Åsa.