Författaren och konstnären Siv Cedering debuterade med diktsamlingen ”Dawn” när hon var 16 år gammal. Utgivningen saknar bokförlag, men trycktes av Tybring-Gjedde i Oslo 1956. Samma år hade hon deltagit i en skrivarkurs för Allen Ginsburg, en av beatnikgenerationens förgrundsgestalter. Bara tre år tidigare hade hon med familjen flyttat till San Francisco från Överkalix. Skrivarkursen blev betydelsefull och Siv har i ett inledningstal till Ginsburg 1992 beskrivit hur hans dikt ”Howl” hade stor inverkan på hennes författarskap. Men allting har ju en början och denna början finns att finna i en liten röd poesiskrivbok.

I Sivs digra arkiv på Umeå universitetsbibliotek, finns denna poesiskrivbok som Siv fick i julklapp av sin faster, oklart vilket år.  Dikterna är noggrannt handskrivna med stora bokstäver. Förmodligen är de renskrivna i efterhand, eftersom det inte är en barnhand som hållit i pennan. Utifrån handstilen är det nog Siv själv. Den sista dikten i boken är daterad 1952, året innan hon flyttar till USA. Bland de första dikterna i boken finns en diktsvit om årstiderna daterad den 16 november 1947. Siv är åtta år gammal. Så här beskriver hon årstiden sommar:

Nu är de när de ljuva dagarna
Jag ej i skolan går
Med blommor uti hagarna
Jag springer på bara tår

I Sivs omfattande produktion av poesi och prosa kan man i många exempel hitta hennes nära relation till det svenska språket och till sin hembygd Överkalix och Kalixälven.
I dikten nedan kan man förstå att denna relation kom i tidig ålder och som sedan följde henne livet ut.

Komm, min lilla vän
Och ta mig i din hand
Komm med mig ut att skåda
Vårt härliga Norrland
(1951)

Siv Cedering (1939-2007)

Den 25 maj kl 13-16 anordnas en dag om Siv Cedering på Umeå universitetsbibliotek. Här kommer ett urval av hennes dikter att läsas av poeten Matilda Södergran, som också står för översättningarna. Medverkar gör också Gunnar Balgård och Erik Jonsson som samtalar om hennes författarskap.
Se programmet här: Från Överkalix till Long Island