Vi sitter en fredagseftermiddag vid  kaffebordet i UBs fikarum. Vi pratar om mycket, en del av oss har åsikter om vissa matchers halvgarderingar på stryktipset. Nu tippas det direkt i den smarta mobilen. På ett litet kick är resultatet Svenska Spel tillhanda.

Annat var det på 30-talet. I akterna från Hallströms advokatbyrå dyker det upp ett ärende: ett klagomål på Postverket som sölat med utdelningen och på så sätt förhindrat att en rad med tolv rätt av tolv inte kommit fram  till Tipstjänst i tid. Tolv rätt gav ca 4000 kr i vinst. 1935 motsvarade det ca 122000 kr. Ganska mycket pengar även då.

En man i inlandet, Axel Berg i Sorsele, vill ha hjälp av Hallströms advokatbyrå för att stämma Postverket på motsvarande belopp som vinsten skulle ha gett, då  han inte fått de blanka otippade spelkupongerna i tid. Mannen kontaktar även Handelsdepartementet och pressen till advokat Hallströms irritation.

Tipskuponger ska vara Tipstjänst tillhanda senast klockan tolv speldagen. I det här fallet  lördagen den 26 januari klockan 12.00. Axel Berg vill hävda att bara kupongerna är sända med brev och kvitto dagen innan så räcker det för att vara med i dragningen. Det visar sig inte stämma, det är som Tipstjänst säger som gäller. Han postar sitt brev  sent på kvällen den 25 januari.

Axel Berg argumenterar för sin sak att stämma Postverket på den uteblivna vinsten med argumentet att de varit söliga i sin befordran av de blanka tipskupongerna tidigare i början av veckan, hade de varit i tid hade han ju kunnat skicka in dem i tid. Nu kom kupongerna fram till honom fredag den 25 januari. Han postade sina kuponger sent på den kvällen, de kom inte fram i tid till klockan tolv dagen därpå.

Tipstjänst vidhåller att ingen kupong kommit i tid till dragning. Protesten från Axel Berg hjälpte inte och vad jag kan utröna så stämde han inte Postverket på ett belopp motsvarande tipsvinsten på 122000 kr för att de varit långsamma i sin utdelning av post. Idag 83 år senare är postgången kanske lite långsammare än då, tipsvinsterna är högre förvisso, och utbudet för att rasera sin privatekonomi på spel betydligt större,  men våren är sen och jag undrar vem vi ska ställa till svars för det?